Cyber security risico’s voor E-commerce.

Inleiding

Wist u dat in 2022 de gemiddelde kosten van een datalek omhoog schoten naar maar liefst 4,35 miljoen dollar? Wat nog verontrustender is, is dat het gemiddeld 207 dagen duurt om dergelijke inbreuken op te sporen en nog eens 70 dagen om ze effectief op te lossen. In de snelle wereld van e-commerce is vertrouwen de naam van het spel en eigenaren van online winkels staan voor een enorme uitdaging – het beschermen van hun digitale domeinen tegen cyberdreigingen.

Maar wees niet bang, want in deze blogpost beginnen we aan een reis om de geheimen te onthullen van het beveiligen van E-Commerce winkels in de de huidige digitale wereld. Samen verdiepen we ons in de verschillende aanvallen die hackers gebruiken om binnen te komen, de kwetsbaarheden waarmee e-commerce bedrijven te maken hebben en verkennen we strategieën om het vertrouwen te versterken. 

Waarom staat e-commerce in de schijnwerpers?

E-commerce winkels in het bijzonder slaan een grote hoeveelheid online verkeer op, meer dan andere websites. Dit maakt hen kwetsbaar voor de nieuwe en steeds veranderende cyberdreigingen. De conclusie die online winkels hieruit moeten trekken, is dat de beveiliging van websites van het grootste belang is.

Op welke soorten aanvallen moet een webwinkel letten?

Als je wilt uitkijken naar cyberdreigingen, moet je letten op de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen. Ze variëren van eenvoudige strategieën voor herhaling en tot systematische aanvallen die specifiek gericht zijn op de zwakke plekken van de website.

Phishing-aanvallen:

Een phishing-aanval kan ook worden aangeduid als social engineering, en ze zijn de meest voorkomende. De hackers verkrijgen privé-informatie over u om zich voor te doen als iemand die ze niet zijn, of misleiden u op de een of andere manier. Vervolgens gebruiken ze je vertrouwen om je zover te krijgen dat je ze toegang geeft tot nog meer persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, creditcards, klantgegevens, enz. Deze aanvallen kunnen naadloos zijn voor een hacker als er geen goede beveiliging is, en leidt vaak tot een andere  aanval die bekendstaat als malware of ransomware.

Malware en ransomware:

Zoals gezegd, volgt malware of ransomware vaak op een succesvolle phishingaanval. Door kwaadaardige software te plaatsen, vallen ze niet alleen het e-commerce bedrijf zelf aan, maar ook de klanten. Dit gebeurt vaak via exploitatie van kwetsbaarheden of via authentiek ogende berichten die naar klanten worden gestuurd. Er wordt dan een betaling geëist om de aanval te beëindigen, vandaar ransomware.

SQL-injectie en XSS-aanval:

Deze malware-aanvallen zijn gericht op het stelen van belangrijke gegevens van de website met het bedrijf als doelwit. Een SQL-injectie is een aanval die bedoeld is om gevoelige gegevens van de website te stelen. Een XSS-aanval daarentegen is bedoeld voor de gebruikers of klanten. Dit gebeurt meestal door ze om te leiden naar een andere website om hun gegevens te stelen.

E-skimming:

E-skimming is een specifiek type aanval waarbij hackers het POS (point-of-sale) van een e-commercesite binnendringen om creditcardgegevens te stelen terwijl er een transactie wordt gedaan. Hoewel ze niet wijdverspreid zijn, kunnen ze ongelooflijk schadelijk zijn als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen.

DoS en DDoS:

DoS (Denial of Service) en DDoS (Distributed Denial of Service) zijn een andere veelvoorkomende aanvalsvector, waarbij DDoS de gevaarlijkste van de twee is. Ze werken door vanaf meerdere punten aan te vallen om het systeem te overweldigen. Eenmaal binnen blokkeren ze de toegang voor gebruikers die de site proberen binnen te komen. Zoals het lijkt, zijn de aanvallen niet gericht op het ophalen van gegevens, maar eerder op het kwaadwillig verstoren van websiteverkeer.

Brute froce aanvallen:

Dit is een basisvorm van cyberdreigingen waarbij inloggegevens herhaaldelijk worden geraden of berekend totdat het juiste wachtwoord is gevonden. Ze zijn meestal succesvol bij zwakke of korte wachtwoorden.

Wist je dat aanvallen ook van binnenuit kunnen komen?

Veel cyber security aanvallen zijn intern, wat betekent dat het niet genoeg is om je website goed te versterken. Een van de belangrijkste verdedigingslinies voor een webwinkel zijn de beheerders, werknemers en iedereen met bevoorrechte toegang tot gegevens. Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen die contact heeft met het systeem een potentiële bedreiging kan zijn. Dit betekent dat uw werknemers moeten worden getraind in het herkennen van phishing, e-skimming en alles wat zij als een mogelijke bedreiging zien. Houd er ook rekening mee dat iedereen die op uw site werkt, zoals een externe medewerker, onbewust EN bewust malware of virussen van hun apparaat of website naar de uwe kan brengen.

Hoe kunt u uw e-commerce site goed beveiligen?

Na dit alles maakt u zich waarschijnlijk zorgen dat het technologie tijdperk het einde van de beveiliging betekent. We willen u graag verzekeren dat er licht aan het einde van de tunnel is. Er zijn manieren om cyber beveiligingsrisico’s te voorkomen en te beperken en het is gemakkelijker dan u dacht.

Ten eerste is het van vitaal belang om de basis te hebben, zoals het beperken van de toegang tot gevoelige gegevens, het consequent bijhouden van de sterkte van je wachtwoorden en het altijd hebben van een back-upset met gegevens. Je vraagt je misschien af wat je nog meer kunt doen als je deze zaken geregeld hebt? Je moet regelmatig beveiligings audits uitvoeren. Maak een plan wanneer u derden toegang geeft tot uw website. Zorg voor een grondige training voor uw medewerkers.

Daarnaast, en dit wordt veel te vaak over het hoofd gezien, moet u ervoor zorgen dat u op de hoogte bent van de nieuwste regelgeving voor websites en e-commerce. Bijvoorbeeld de PCI-DSS ( Payment Card Industry Data Security Standard ), een reeks standaarden die vereist zijn voor een website om betalingen met creditcards te accepteren. Ook is het verstandig om te kijken naar certificeringen zoals een SSL (secure sockets layer), die ervoor zorgt dat de website veilig is en de gegevens privé houdt.

Conclusie:

E-commerce winkels vertrouwen op het vertrouwen dat ze hebben met hun klanten, wat vereist dat klanten de website vertrouwen met hun gevoelige gegevens. Om dat vertrouwen te behouden, moeten e-commerce winkels altijd waakzaam zijn voor de cyber security van hun website en alle mogelijke bedreigingen waarmee deze geconfronteerd kan worden. Het is nu meer dan ooit,  essentieel dat e-commerce winkels het soort informatie gebruiken dat in deze blog wordt besproken om een veilige omgeving voor alle gebruikers te creëren en eventuele bedreigingen te beperken.

Beste bezoeker,

Onze website krijgt een nieuwe look! Momenteel wordt er hard gewerkt aan de vernieuwing van onze website om u beter van dienst te kunnen zijn. De informatie, certificeringen en klanten cases op de website zijn niet up-to-date.

De nieuwe website zal midden januari 2024 gefinaliseerd zijn. Betreft uw service veranderd er niks, wij staan u nog steeds graag te woord voor al uw vraagstukken rondom cyber security en denken graag met u mee.

We waarderen uw begrip en nodigen u uit om midden januari terug te keren voor de gloednieuwe website. Excuses voor het ongemak en bedankt voor uw geduld!

Bij enige vragen kunt u ons bereiken op de volgende gegevens: